A.H. Riise
Když mladý dánský lékárník Albert Heinrich Riise opouštěl svou domovinu a vydával se na dlouhou cestu do Dánské Západní Indie, netušil, že dá světu jeden z nejlepších rumů.
V roce 1838 se usídlil na ostrově Saint Thomas, který dnes patří k americkým Panenským ostrovům, a o rok později si tu otevřel malou apotéku. A i když díky svému obchodnickému talentu prodával kde co, farmacie zůstala jeho vášní. Z cest si vozil bylinky a z nich vyráběl kosmetické a léčivé přípravky a alkohol. Zpočátku ale ne k vnitřnímu užití.
V Západní Indii se tehdy vyráběl rum, kterému se přezdívalo Devil Killer. Díky přibližně 70% obsahu alkoholu vypálil totiž člověku díru do krku až po podrážky. A. H. Riise ho míchal s hořkými lihovinami a úspěšně nabízel jako lék na žaludeční nevolnosti. Víceméně náhodou se mu také podařilo vyrobit jeden z nejlepších rumů na trhu a získat hned několik ocenění. To už bylo jasné, že jeho lahůdky si člověk mnohem lépe vychutná zdravý.
Destilérka A. H. Riise navazuje na dědictví svého zakladatele a řadu rumů stále vyrábí podle původních receptur. Rumy z její produkce jsou známé svým sladkým, výrazně ovocným chuťovým profilem a patří k těm nejoblíbenějším.
Nejlepší věci jsou někdy dílem náhody. Za tuhle vděčíme farmacii.